Herbestemming Chassékazerne

Een nieuw hart voor dit Rijksmonument én voor Breda

Chassékazerne te Breda

1meter98 is architect van zowel de restauratie als het ontwerp, in opdracht van Synchroon

1meter98 werkte aan

Inmeting / Tekenwerk / Onderzoek / Ontwerp / Aanvraag vergunning / Uitvoeringsbegeleiding

Projectkenmerken

Tender / Kazerne / Breda / Restauratie / Herbestemming / Woningbouw / Stadsarchief / Hotel / Bar / Restaurant / Winkels

Opdracht

In samenwerking met Synchroon, Nico de Bont, Delva, Puurplus, DGMR en HEVO heeft 1meter98 de tender gewonnen voor herbestemming van de Chassékazerne te Breda.

De Chassékazerne

De Chassékazerne is in 1899 gerealiseerd naar ontwerp van genie-officier W. Cool. De kazerne is van het paviljoen-type: een voorgebouw voor (onder)officieren met haaks daarop vier vleugels voor 2000 soldaten. De prachtige 108 meter lange voorgevel aan de parade is uitgevoerd in een neorenaissance basement met neogotische hoektorentjes, pinakels, kantelen en imitatie-schietgaten. In het portiek voor de hoofdingang is het wapenschild van generaal baron David Hendrik Chassé.

Ontwikkelingen

In 1998 begint rondom de Chassékazerne de bouw van de wijk Chassé Park ontworpen door Rem Koolhaas en worden het Stadsarchief en het Breda's Museum in de Chassékazerne ondergebracht. Door de verbouwingen is er helaas weinig van het oorspronkelijke interieur overgebleven.

Herbestemming

De nieuwe bestemming wordt een mix van functies rond een nieuw hart: een botanische kas op de middelste binnenplaats. Deze ontsluit stadsarchief, bar, winkels, restaurant en hotel. In de overige vleugels worden woningen ontwikkeld.

We zijn begonnen!