Uitbreiding gemeentelijk monument

1meter98 heeft de aanbouw aan dit unieke huis ontworpen. Ondanks een strak budget en beperkingen vanuit het bestemmingsplan wordt er een fraaie brede uitbreiding aan de achterzijde gerealiseerd. 1meter98 heeft daarna het gehele proces begeleid, binnen de 6% BTW-regeling voor verbouw en renovatie.

Het woonhuis betreft een gemeentelijk monument, ontworpen door P.J.C. Klaarhamer. Van oorsprong heeft het pand een zeer kleine keuken, wat voor het huidige gezin met drie kinderen te krap is geworden.

De uitbreiding

1meter98 heeft de aanbouw over de gehele breedte van de achtergevel ontworpen, inclusief verhoogd terras. Het speelt in op het horizontale lijnenspel van het pand en is uitgevoerd in een donkere vormbak baksteen en houten kozijnen met twee dubbele openslaande deuren. De houten moerbalken steken door in het overstek aan de zuidzijde. De afwerking hiervan is nog open: er kunnen als extra zonwering nog lamellen op gemonteerd worden, of een pergola, of een hangmat. De aanbouw vormt een nieuwe schakel tussen huis en tuin, met genoeg ruimte voor wonen, koken en verblijven voor het hele gezin.

” We hebben allemaal onze woondromen, je eigen thuis onder de zon. In ons geval waren we al erg content met ligging, architectuur en sfeer van onze 20-er jaren woning. Ons huis had eigenlijk maar een minpunt: het keukentje van 2 x 2 meter. Met onze drie zonen leek de ruimte er alleen maar kleiner op te worden. Onze plannen konden we alleen omzetten in daden met een heel goede architect. Want een verbouwing van een gemeentelijk monument is geen sinecure. Het ontwerpproces werd een uitputtingsslag door afgekeurde schetsen door de gemeente en veranderende inzichten onzerzijds. Steeds hield 1meter98 ons op het goede pad. Met inzichten en idee├źn en vooral heel veel geduld. We hebben moeilijke momenten gekend maar uiteindelijk onze uitbouw gerealiseerd die niets minder is dan een uitgekomen droom. Bastiaan van de Kraats: hij heeft ons door vele meters schetsrol heen geholpen en bleef scherp tot aan de oplevering. Accuraat, oog voor detail, meesterlijk in het kaart brengen van ruimtes en verhoudingen. “

Martin Verspeek

1meter98 werkte aan

Ontwerp / Detaillering / Vergunning / Aanbesteding / Materialisering / Lichtplan / Bouwvergaderingen / Bouwtoezicht

Projectkenmerken

Utrecht / Oog in Al / Gemeentelijk monument / Klaarhamer / uitbreiding