Transformatie monumentale kantoorvilla naar woonhuis

Dit zeer bijzondere Rijksmonument aan de Maliebaan te Utrecht is ontworpen door J.W. van Lunteren in 1902 in overgangsarchitectuur met Jugendstill en Empire kenmerken in het interieur. Het is daarnaast van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een ensemble van een met statige herenhuizen ingevulde straatwand aan de Maliebaan. Burgemeester Reiger heeft het pand ooit bewoond. De laatste eigenaar was de Rijksgebouwendienst die het als kantoorvilla heeft ingericht en zonder vergunning onzorgvuldige aanpassingen heeft uitgevoerd.

Restauratie en gebruiksverbetering

Met eigen archiefonderzoek en de hulp van Josefien Tegelaar in kleuronderzoek is het historisch kader scherp gesteld. Vervolgens is plaatselijk gekozen voor herstel van de historische structuur, op plekken waar reeds aanpassingen waren is gekozen voor moderne invulling. De resultaten van het kleuronderzoek gaven veel bruine- en levertinten, deze waren niet meer gewenst en zijn door Lisa Aholainen subtiel omgezet in 20e eeuwse kleuren: passend bij het monument én actueel.

Ontwerp

Voor onze opdrachtgever stelden we een compleet restauratie en renovatieplan op, met als uitgangspunt het verbeteren van het comfort en het geschikt maken van het pand voor bewoning van een modern gezin. Het betreft gebruiksverbeteringen van de verschillende verdiepingen, vernieuwing van sanitair en keuken, het beleefbaar maken van de prachtige kap en herinrichting van het terras. Het pand is in mei 2018 opgeleverd.

Voor
Na
Voor
Na
Voor
Na
Voor
Na
Voor
Na

“Bastiaan heeft vanaf het begin ons gezin centraal gesteld bij het bedenken en uitwerken van de plannen. Hoe wij het huis willen gebruiken, welke sfeer en stijl we mooi vinden. Daardoor voelt het direct als ons huis. Hij weet het monumentale karakter te behouden, maar naar de huidige tijd te brengen. De ideeën hebben een hele goede balans van behoud en respect voor het monument, maar functioneel in gebruik en eigentijdse uitstraling. Hij tekent ze creatief eerst uit, waar je bij bent zodat er gelijk een besluit genomen kan worden. Daarnaast heeft Bastiaan veel ervaring met het vergunningstraject en daar een enorme bijdrage geleverd. Dit is zeer soepel verlopen met monumentenzorg. Waar we we meer behoefte aan hadden, was een inschatting van kosten bij het maken van bepaalde keuzes. De ideeën van Bastiaan zijn stuk voor stuk prachtig maar passen niet allemaal binnen budget. Soms is een simpele oplossing ook goed genoeg. Het was zeer plezierig om met Bastiaan en zijn team te werken. Bastiaan doet het namelijk niet alleen!”

Opdrachtgever

1meter98 werkte aan

Restauratie / Ontwerp / Tekenwerk / Detaillering / Werktekeningen / Aanvraag monumentenvergunning / Uitvoeringsbegeleiding

Projectkenmerken

Particulier / Landgoed / Rijksmonument / Duurzaam / Natuurlijke materialen