Herbestemmingsopgave

In samenwerking met Synchroon, Nico de Bont, Delva, Puurplus, DGMR en HEVO heeft 1meter98 de tender gewonnen voor herbestemming van de Chassékazerne te Breda. Gezamenlijk is een plan ontwikkeld voor een nieuw hart voor dit Rijksmonument én voor Breda!

Voor
Na

De Chassékazerne

De Chassékazerne is in 1899 gerealiseerd naar ontwerp van genie-officier W. Cool. De kazerne is van het paviljoen-type: een voorgebouw voor (onder)officieren met haaks daarop vier vleugels voor 2000 soldaten. De prachtige 108 meter lange voorgevel aan de parade is uitgevoerd in een neorenaissance basement met neogotische hoektorentjes, pinakels, kantelen en imitatie-schietgaten. In het portiek voor de hoofdingang is het wapenschild van generaal baron David Hendrik Chassé.

In 1998 begint rondom de Chassékazerne de bouw van de wijk Chassé Park ontworpen door Rem Koolhaas en worden het Stadsarchief en het Breda’s Museum in de Chassékazerne ondergebracht. Door de verbouwingen is er helaas weinig van het oorspronkelijke interieur overgebleven. Dankzij bouw-en kleurhistorisch onderzoek zijn oorspronkelijke elementen terug gevonden en wordt de juiste kleur weer toegepast: onderstaand een voorbeeld van het huidige witte raam met achterzetraam en daarnaast de correctie in juiste kleur met isolatieglas.

Herbestemming

De nieuwe bestemming wordt een mix van functies rond een nieuw hart: een botanische kas op de middelste binnenplaats. Deze ontsluit stadsarchief, bar, winkels, restaurant en hotel. In de overige vleugels worden woningen ontwikkeld.

Inmiddels is de vergunning verleend en de bouw gestart. We houden u op de hoogte op deze projectpagina!

1meter98 werkt aan

Inmeting / Tekenwerk / Onderzoek / Ontwerp / Aanvraag vergunning / Uitvoeringsbegeleiding

Projectkenmerken

Tender / Kazerne / Breda / Restauratie / Herbestemming / Woningbouw / Stadsarchief / Hotel / Bar / Restaurant / Winkels