Cobercofabriek Arnhem

Binnen de restauratie en herbestemming van het Cobercoterrein is 1meter98 door Lingotto (namens BPD) gevraagd een restauratievisie op te stellen, met als doel het historische complex zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen in de ontwikkeling van de nieuwe plannen. De oude zuivelfabriek wordt een plek voor werken, wonen, horeca en diverse andere functies. De oude fabriek is zeer vervallen: dit heeft een bepaalde schoonheid, maar is tevens een grote uitdaging voor de restauratie.

Historie

De historische bebouwing van de Cobercofabriek dateert voor het grootste deel uit de periode 1948 tot 1957. Het is gebouwd naar ontwerp van G. Feenstra, wie op dat moment huisarchitect was van de CAMIZ, de voorloper van Coberco. Plannen voor de fabriek ontstonden nadat de oude industriƫle bebouwing in het Arnhemse Broek, waaronder een zuivelfabriek uit 1926, zwaar beschadigd raakten tijdens de Slag om Arnhem in 1944. Dit resulteerde in een nieuwe fabriek die de modernisering en schaalvergroting van de Arnhemse zuivelindustrie in die tijd mede mogelijk maakte.

In de jaren na de wederopbouw vonden nog diverse uitbreidingen en verbouwingen plaats. Zo werd omstreeks 1970 de indeling deels gewijzigd naar plannen van het architectenbureau Nieuwland en Van der Vegte uit Leeuwarden. In 1974 realiseerde dit bureau bovendien een opslaghal aan de zuidzijde van de fabriek. In 2008 is echter een deel van de fabriek gesloopt, waarna de vul- en flessenhal, de roomafdeling met laboratorium en het ketelhuis met de schoorsteen zijn overgebleven.

Visie en transformatiekader

1meter98 werkt op dit moment aan een visie op het monument, waarbij rekening wordt gehouden met de geschiedenis en waardering van het complex, noodzakelijk herstel en restauratie, aansluitingen van bestaande bouw op nieuwbouw en uitbreiding van de fabriek of inbouw van nieuwe functies. Deze visie, of transformatiekader, geeft richting aan de diverse navolgende plannen voor de herontwikkeling. Op dit moment zijn we de visie aan het ontwikkelen, nadere informatie zullen we zo spoedig mogelijk op deze projectpagina delen. 

Bekijk hier een voorbeeld van een vergelijkbaar project!

1meter98 werkt aan

Restauratievisie, transformatiekader.

Projectkenmerken

Herbestemming / Restauratie / Nieuwbouw / Coberco / Arnhem / Zuivelfabriek / Melkfabriek / CAMIZ / Gerrit Feenstra / Nieuwe Kadekwartier